La inspecció de sanitat del teu restaurant “no és d’interès públic”

Cada dia, milers de barcelonins decideixen fer àpats en restaurants de la ciutat o comprar menjar per emportar a establiments especialitzats. Tot i que la tria de restaurant és lliure, no és mai una decisió prou informada ja que els usuaris no poden conèixer si el lloc on mengen ha passat totes les inspeccions de sanitat, quina nota han tret i quins són els seus punts dèbils.

Després de fer una petició d’informació via Llei de Transparència, l’Agència de Salut Pública de Barcelona ha considerat que les dades d’inspeccions de sanitat als restaurants de la ciutat “són documents de treball sense rellevància o interès públic”. És a dir, consideren que els ciutadans no tenen dret a saber si el restaurant on dinen té problemes sanitaris.

L’única informació que han proporcionat és un quadre genèric en el qual s’explica quants establiments complien la normativa l’any 2014 a cada districte. No s’esepecifica el nom de l’establiment, les puntuacions ni tampoc quins són els restaurants que no complien amb els mínims requerits.

aspb

Aquesta resposta contrasta frontalment amb la consideració d’interès públic que té aquesta informació a bona part dels països europeus. Per exemple, al Regne Unit, la Food Standards Agency publica una base de dades accessible en la qual es poden buscar tots els establiments que serveixen menjar (incloses universitats, etc) i conèixer quina puntuació han rebut a l’última inspecció de sanitat.

foodstandards

A més, a través d’una petició també es pot tenir accés al formulari original de la inspecció. Així, es pot conèixer què s’ha examinat, els punts forts de l’establiment, els punts dèbils i totes les observacions que l’inspector ha apuntat a l’acta d’inspecció.

foodinspection

Acta de l’establiment londinenc “Abundant Grace”. PDF complet aquí

Des de Transparència.press considerem que saber els detalls de les inspeccions de sanitat als establiments on s’hi serveix menjar és una qüestió que afecta plenament la salut i que, per tant, tenim dret a saber ja que és d’interès públic. Per això hem recorregut la resposta de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

2 thoughts on “La inspecció de sanitat del teu restaurant “no és d’interès públic”

  1. Pingback: Els resultats de les inspeccions de sanitat dels restaurants són d’interès públic: La CGAIP dóna la raó a Transparència.press | Transparència

  2. Pingback: Inspeccions sanitàries a restaurants de Barcelona: totes les dades dels últims 5 anys | Transparència

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s